top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLaura

Ontdek jouw huidtype en bescherm je huid

Weet jij hoe snel jouw huid verbrandt en hoe je jezelf het beste kunt beschermen tegen de zon? Deze vragen komen vooral in de zomer voor, maar het is juist ook heel belangrijk om elke dag te smeren met zonnebrand. Het gaat namelijk huidveroudering tegen.Hieronder vind je de classificatie van de huidtypen volgens de Fitzpatrick. Zo weet je welk huidtype je hebt om jouw huid het beste te beschermen en te verzorgen.


Huidtype I: Deze huid verbrandt altijd en wordt niet bruin.

De mensen met dit type hebben een heel lichte huid, meestal met sproeten in de zon blootgestelde delen zoals gezicht, hals, decolleté en onderarmen. Ook hebben ze vaak rood of lichtblond haar.


Huidtype 2: Deze huid verbrandt meestal en wordt een beetje bruin

Ook hierbij is de huid licht van kleur. Mensen met blond haar en met grijze, groene of blauwe ogen hebben vaak huidtype 2.


Huidtype 3: Deze huid verbrandt zelden en wordt goed bruin

De huid is iets getint. Deze mensen hebben donkerblond of bruin haar en vrij donkere ogen.


Huidtype 4: Deze huid verbrandt bijna nooit en bruint goed

Dit type wordt ook wel de Mediterrane type genoemd, omdat vooral mensen in subtropische landen en mensen die rond de Middellandse zee wonen dit huidtype hebben.  De huid is meer getint. De mensen hebben donker haar en donkere ogen.


Huidtype 5: Deze huid verbrandt bijna nooit en wordt diepbruin

Dit type wordt ook wel de Aziatische huidtype genoemd. De mensen hebben een donkergetinte huid of een bruingele huid. De mensen met dit huidtype hebben zwart haar en donkere ogen.


Huidtype 6: Deze huid verbrandt nooit en is zeer donkerbruin of zwart

Dit is de negroïde huidtype. Dit huidtype komt voor bij mensen die in Afrika wonen of een Afrikaans afkomst hebben. Mensen met huidtype 6 hebben een natuurlijke bescherming tegen zonverbranding.Bescherm jezelf tegen zonschade

Als je jouw huidtype kent, kun je beter beoordelen hoe je jezelf moet beschermen tegen de zon. Het is van groot belang om je huid goed te beschermen, omdat dit essentieel is om haar gezond en jong te houden en schade door UV-straling te voorkomen.

Wanneer je weet welk zonnetype je bent volgens de Fitzpatrick-classificatie, kun je huid beschermen en verzorgen.


Waarom SPF zo belangrijk is?

Ongeacht je huidtype, is het belangrijk om jezelf elke dag te beschermen tegen de zon. Het risico op zonneschade is namelijk altijd aanwezig. Het gebruik van de juiste zonbescherming met SPF is een essentieel onderdeel van je dagelijkse huidverzorgingsroutine, ongeacht het seizoen. Het helpt je niet alleen om een stralende en jeugdige huid te behouden, maar het vermindert ook het risico op huidkanker.

SPF is vooral gericht op bescherming tegen UVB-straling, die verantwoordelijk is voor het veroorzaken van zonnebrand. UVB-straling is echter slechts een deel van de schadelijke zonnestralen. Het is ook essentieel om te beschermen tegen UVA-straling, die verband houdt met vroegtijdige huidveroudering en andere langetermijneffecten op de huid.

14 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page